Konje krast

Ut og stjaele hester

Zvrst:drama
Leto:2019
Država:Norveška / Švedska / Danska
Dolžina:123 min
Igrajo:Stellan Skarsgard, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Björn Floberg, Danica Curcic
Režija:Hans Petter Moland
Scenarij:Hans Petter Moland in Per Petterson
Distribucija:Cinemania group
IMDb

Na sporedu:

    sob, 22. avg ob 18:00
    ned, 30. avg ob 20:00

November 1999. Sedeminšestdesetletni Trond živi samotno življenje v hišici na robu gozda. Ko pa se jesen prevesi v zimo, odkrije, da ima soseda. Zave se, da je s tem človekom delil svoje prelomno poletje 1948. Tistega leta je dopolnil petnajst let … Tistega poletja je odrasel …

 

Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.

 

Ljudje, ki so prebrali delo Pera Pettersona, so bili skrajno presunjeni, saj gre za popolnoma edinstven in poseben roman. Menim, da se nas dotakne z izjemno verodostojnostjo glede nekaterih vidikov človeškosti. Zaznamujeta ga razpoloženje in ton, ki te kot bralca posrkata vase. Ne pritegne nas mojstrski zaplet, temveč pisava, ki čudovito popotuje po umu človeka z naključnimi spomini iz preteklosti. Knjiga je zelo taktilna v opisih življenja, določenih vidikov narave, ki sem jih uporabil kot scenosled pri snovanju filma.« (Hans Petter Moland)

 

Festivali in nagrade:

Srebrni medved za izjemen umetniški prispevek (fotografija) – Berlinale. Pet norveških nacionalnih filmskih nagrad (za najboljšo režijo, najboljši norveški kinematografski film, najboljšo fotografijo, glasbo in moško stransko vlogo). Norveški kandidat za tujejezičnega oskarja. LIFFe. Glasgow. Haifa.

comments powered by Disqus