Leto opice

Godina na majmunot

Zvrst:komična drama
Leto:2018
Dr?ava:Makedonija / Srbija / Slovenija / Kosovo
Dol?ina:112 min
Igrajo:Igor Angelov, Marija Kohn, Rešad Behreda, Elena Trajkovska, Faik Mefailoski, Čun Lajči
Re?ija:Vladimir Blaževski
Scenarij:Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević in Catherine Maximoff
Distribucija:Strup produkcija
IMDb

Na sporedu:

    sre, 25. sep ob 19:00
    ned, 29. sep ob 17:45

Glavna protagonista črne komedije sta Cobe, reven čuvaj v živalskem vrtu v Skopju, in šimpanz Koko, prebivalec tega istega živalskega vrta. Filmsko zgodbo zaplete Kokov pobeg iz “ujetništva v svobodo”.

 

V času gospodarske krize in splošne revščine Cobe dobi odpoved, a tudi obljubo, da se bo v službo lahko vrnil takoj, ko mu šimpanza Koka uspe izslediti in pripeljati nazaj v živalski vrt. Pobegli šimpanz v revni in s tranzicijsko izropani državi sproži pravi medijski vihar. Postane simbol upora in osvoboditvenih teženj, nekdo, ki mu je uspelo izstopiti iz začaranega kroga razpadajočega sistema. S tem Cobetova naloga ujeti ubežnika postane izdajalska.

 

Film je zasnovan kot mešanica grobega naturalizma in komedije absurda. Metoda kontrasta, živahen in hkrati roben pristop k scenariju in filmski strukturi je že dlje časa moja najljubša ustvarjalna strategija. Ta odnos predstavlja tudi umetniško in komercialno kompozicijo, ki bi jo s filmom rad dosegel. Ne gre le za klasično pričakovanje vsakega filmskega ustvarjalca, da v svojem opusu doseže oboje - uspešnico in mojstrovino, ampak za osnovne vsebinske elemente konkretne zgodbe. Dejansko se mi je zdelo potrebno težo problemov in asociacij, ki se jih film dotika, »nevtralizirati« z lahkotnostjo in preprostim dogajanjem, ki jo komedija kot žanr omogoča. Moram priznati, da je to moj glavni umetniški cilj v tem filmu.« (Vladimir Blaževski)

 

Festivali:

Skopje film festival 2018. Festival slovenskega filma 2018. Leskovac 2018. Festival evropskega filma Palić 2018. Herceg Novi 2018. Festival avtorskega filma 2018, Beograd.

comments powered by Disqus