Stotnik

Der Hauptmann

Zvrst:drama
Leto:2017
Dr?ava:Nemčija / Francija / Poljska
Dol?ina:118 min
Igrajo:Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Bernd Hölscher, Waldemar Kobus, Alexander Fehling
Re?ija:Robert Schwentke
Scenarij:Robert Schwentke
Distribucija:Famous fox
IMDb

Na sporedu:

    čet, 23. maj ob 20:00
    pet, 24. maj ob 21:00
    sob, 25. maj ob 19:00

April 1945. Tretji rajh je v zadnjih vzdihljajih. Nemški dezerter Willi Herold se v kaosu poslednjih dni vojne bori za preživetje. Med begom pred streli rojakov naleti na zapuščen avto, v katerem najde skrbno zloženo stotniško uniformo. Premražen si jo nadene. Nekoliko mu je prevelika, a ko dvigne brado, poravna ramena in v megleno praznino dahne nekaj strogih ukazov, v hipu postane bolj njegova. Potem se od nekod prikaže še en izgubljeni vojak, in ko Herold spozna, da mu ga je uspelo preslepiti, se začne v novo vlogo vse bolj vživljati …

 

Groteskna, stilizirana, a na resnične dogodke oprta in z drobci črno črnega humorja posuta vojna drama je alegorija koruptivne narave moči, v kateri preprosta uniforma iz vojnega dezerterja potegne na dan morilsko pošast.

 

Festivali in nagrade:

San Sebastián (najboljša fotografija). Bari (najboljša režija in najboljši igralec v mednarodni konkurenci). Vilna (nagrada FIPRESCI). Nagrada Evropske filmske akademije za oblikovanje zvoka. Nemška filmska nagrada za oblikovanje zvoka. Les Arcs (nagrada novinarjev – posebna omemba). Traverse City (nagrada Stanleyja Kubricka za drznost in inovativnost). Toronto. Rotterdam. Hongkong. LIFFe.

comments powered by Disqus