Utøya, 22. julija

Utoya 22. juli

Zvrst:drama
Leto:2018
Dr?ava:Norveška
Dol?ina:90 min
Igrajo:Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Solveig Koloen Birkeland, Sorosh Sadat, Ada Eide
Re?ija:Erik Poppe
Scenarij:Siv Rajendram Eliassen in Anna Bache-Wiig
Distribucija:Cinemania group
IMDb

Na sporedu:

    sre, 24. jul ob 20:00

V enem samem kadru posneta rekonstrukcija zloglasnega poboja devetinšestdesetih članov podmladka norveške socialdemokratske stranke je radikalni filmski dosežek, ki pretrese z ostrino dokumentarističnega naturalizma.

 

22. julija 2011 se v poletnem taboru na otočku Utoya zbere približno petsto otrok, med njimi devetnajstletna Kaja in njena mlajša sestra Emilie. A brezskrbno druženje z vrstniki se nepričakovano spremeni v hladnokrven pokol - nič hudega sluteči otroci in najstniki postanejo tarče s polavtomatsko puško oboroženega morilca, ki je tistega jutra podtaknil bombo v središču Osla.

 

Doma je bilo veliko razprav o različnih vidikih 22. julija 2011, o tehničnih zadevah, kot sta obnova porušene vladne stavbe v Oslu in kraj spomenika žrtvam, storilec pa je izkoristil številne priložnosti za pritegnitev medijske pozornosti s pritožbami čez življenje v zaporu ipd., kar je žarišče preusmerilo od resničnih dogodkov tistega dne. Vsebino tega dogajanja je treba vnovič iskati pri žrtvah. Zato sem želel povedati zgodbo s stališča preživelih mladostnikov in njihovih sorodnikov." (Erik Poppe)

 

Festivali in nagrade:

Berlinale 2018. CineFest Miskolc 2018.

comments powered by Disqus