Ema

Ema

Zvrst:drama
Leto:2019
Država:Čile
Dolžina:107 min
Igrajo:Mariana Di Girolamo, Gael García Bernal, Paola Giannini, Santiago Cabrera
Režija:Pablo Larraín
Scenarij:Guillermo Calderón, Pablo Larraín in Alejandro Moreno
Distribucija:Demiurg
IMDb

Na sporedu:

    ned, 12. jul ob 20:00

Valparaíso, sodobnost. Življenje mlade plesalke Eme in njenega moža Gastóna, koreografa, zajame kaos, ko po neuspeli posvojitvi skleneta vrniti šestletnega sina. Medtem ko njen zakon počasi razpada, se Ema poda na divjo odisejado, polno glasbe, plesa in nebrzdanega seksa, odločena, da bo dobila nazaj, kar je izgubila.

 

Pablo Larraín (Jackie, Neruda) prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih ritmov, je zgodba o umetnosti, poželenju in sodobni družini.

 

Film je prejel nagrado Art kino mreže Slovenije na lanskem LIFFu, član žirije pa je kot predstavnik Mestnega kina Metropol sodeloval Staš Stermecki.

 

Žirija je film prepoznala kot izdelek z močnim avtorskim podpisom, estetsko dovršen in svojstven, vizualno in čutno bogat, marsikdaj vsebinsko in estetsko drzen, teatralen in nazadnje celostno prepričljiv. Film Ema odlikujejo vizualno bogati prizori, dogajanje pulzira v ritmu glasbe Nicolasa Jaara, skozi gibe glavne protagnistke Eme in v utripu razvoja njenega notranjega sveta.

Kot veliko odliko žirija prepoznava tudi igro Mariane Di Girolamo, ki upodobi Emo, ter vsebinsko zaokrožen, celovit scenarij Guillerma Calderóna in Alejandra Morena, ki kljub razvoju osrednje teme odpira prostor duhovitosti in nepričakovanim preobratom, kombinacija vsega pa je ekstatično filmsko popotovanje, ki ga nadvse priporočamo v ogled.« (obrazložitev nagrade Art kino mreže Slovenije na LIFFu 2019)

 

Festivali in nagrade:

Benetke (nagrada ARCA CinemaGiovani mlade žirije za najboljši film, nagrada UNIMED); Liffe (nagrada Art kino mreže Slovenije); Toronto; San Sebastián; Viennale; Sundance; Rotterdam

comments powered by Disqus