Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević

Zvrst:Igrano-dokumentarna biografska zgodovinska drama
Leto:2019
Dr?ava:Hrvaška / Slovenija / Srbija
Dol?ina:88 min
Igrajo:Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Biserka Ipša, Krešimir Mikić, Ermin Bravo
Re?ija:Dana Budisavljević
Scenarij:Dana Budisavljević in Jelena Paljan
Distribucija:Cinemania group
IMDb

Na sporedu:

    sre, 4. mar ob 19:00

Glavna junakinja zgodbe je iz zloglasnih taborišč, ki so jih ustanovili ustaši, kolaboracionisti nacistične Nemčije, s peščico najbližjih sodelavcev pred gotovo smrtjo rešila več kot deset tisoč otrok. Njeno ime je bilo za veliko let izbrisano iz zgodovine, njene izjemne zasluge pa pripisane drugim. Zanjo nikoli niso slišali niti otroci, ki jim je rešila življenje. Ime ji je Diana Budisavljević.

 

Ne vem, kako je v Sloveniji, na Hrvaškem je revizionizem zelo močan. Družba je razdeljena na ustaše in partizane. Mislim, da je vrednost tega filma, da stvari spet postavi na svoj prostor s humanitarno zgodbo o Diani Budisavljević, ki ni politično pripadala nikomur, ne ustašem ne komunistom. Z njeno zgodbo, reševanjem otrok iz taborišča NDH, se stvari uredijo. Mislim, da po tem filmu nihče več ne more reči, da niso obstajala taborišča in rasni zakoni. In niti tega, da so se komunisti po vojni res vedli kot zmagovalci oziroma da niso dovolili zaslug za to nikomur drugemu.« (Dana Budisavljević)

 

Festivali in nagrade:

Pulj 2019 (najboljši film, najboljša režija, nagrada občinstva, najboljša montaža, najboljša glasba, nagrada FEDEORA), Portorož 2019, Liffe 2019.

comments powered by Disqus